Praca kelnera w restauracji wiąże się z koniecznością przenoszenia wielu naczyń. Powinno ono odbywać się ostrożnie tak, aby nie zniszczyć żadnego z nich, narażając firmę na niepotrzebne koszty. Warto więc zapewnić pracownikom odpowiednie narzędzia pracy, jakimi są wózki kelnerskie, dzięki którym można szybko, łatwo i bezpieczne przewieść brudne naczynia czy wywieźć dania na salę, gdzie przyjmowani są goście. Do czego służy wózek kelnerski, jakie są jego rodzaje oraz jaki wybrać? O tym będzie nasz artykuł.
Wózek kelnerski - do czego służy?
Profesjonalne wyposażenie restauracji jest podstawą komfortowej pracy wszystkich osób zatrudnionych. Nie inaczej jest w przypadku kelnerów, których zadaniem jest profesjonalne serwowanie dań i sprzątanie ze stołów brudnych naczyń. Dobrze dobrany wózek kelnerski jest w stanie ułatwić te zadania i pozwolić na szybkie zbieranie talerzy, sztućców oraz na serwowanie dań. Korzystanie z wózków gastronomicznych pozwoli znacznie ograniczyć liczbę przejść z kuchni do sali restauracyjnej i odwrotnie, gdyż często posiadają one wiele półek, które dają możliwość umieszczenia wielu talerzy w sposób bezpieczny. Co ważne, większa ilość pracy pozwoli użyć je także jako dodatkową powierzchnię roboczą. To znaczne ułatwienie i pomoc, dlatego wózki te są tak popularnym rozwiązaniem, chętnie wybieranym do wielu restauracji. Wózki kelnerskie są szczególnie polecane do miejsc, w których optymalizacja i logistyka działań jest na pierwszym miejscu. Ich cicha praca, bezpieczeństwo przewożenia sprawią, że trudno będzie bez nich funkcjonować.
Wózki kelnerskie - rodzaje
Wybierając wyposażenie do swojej kuchni w restauracji koniecznie należy zwrócić uwagę na rodzaje wózków kelnerskich. Dostępne są najczęściej modele 3- i 2-poziomowe. Trudno jednoznacznie wskazać, który model mógłby być idealny dla każdej firmy. Wszystko zależy od ilości serwowanych dań i sprzątanych naczyń, a więc możliwości przerobowych każdego lokalu. Najczęściej jednak stosuje się modele trzypółkowe, które są bardzo wygodne w użytkowaniu. Takie wózki chętnie wykorzystuje się nie tylko w restauracjach, ale również w hotelach, gdzie goście chętnie zamawiają posiłki do pokojów. Trzy półki pozwolą na umieszczenie wielu dań i na szybki oraz bezpieczny transport. Oczywiście występują wózki gastronomiczne, np. z szafkami jednak nie zawsze będą dobrym wyborem do transportowania dań. Sprawdzą się natomiast w kuchni.
Jaki wózek kelnerski wybrać?
Skoro już wiemy, do czego służy wózek kelnerski, warto zastanowić się nad tym, jaki wybrać? Otóż polecamy modele wykonane ze stali nierdzewnej. To idealne produkty dla gastronomii, gdzie dochodzi do kontaktu z żywnością i takimi czynnikami jak wilgoć, para wodna czy tłuszcz. Wyróżniają się one elegancką konstrukcją, nie zwracają na siebie uwagi, gdyż są ciche w pracy. Dodatkowo są stabilne, dlatego nie ma obaw o bezpieczeństwo naczyń czy dań podczas ich serwowania, czy sprzątania. Spokojnie zmieszczą dużo elementów zastawy stołowej, sztućców i szklanek. Posiadają również bardzo wygodne rączki, które pozwalają prowadzić wózek w sposób stabilny i bez stresu oraz kółka skrętne i hamulce, dzięki czemu prowadzenie go jest naprawdę bezpieczne. Warto wiedzieć, że dostępne są również wózki ze stali kwasoodpornej, a na wszystkie modele udzielana jest 2-letnia gwarancja. Pamiętajmy, aby stawiać na produkty najwyższej jakości, które zagwarantują efektywność pracy i oszczędność czasu. Takie wózki przydają się nie tylko w restauracjach czy hotelach, ale również w wielu instytucjach, gdzie dochodzi do serwowania żywności np. w szkołach, przedszkolach, w szpitalach i wielu innych miejscach. To sposób na poprawę warunków pracy wszystkich kelnerów, na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy, gdyż zwiększa się bezpieczeństwo podawanych naczyń, które przecież po upadku mogą się stłuc.
Czytaj również: Akcesoria gastronomiczne