Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Rodzaje mebli gastronomicznych

25 Apr 2023

Każdy profesjonalny lokal gastronomiczny musi w odpowiedni sposób dobrać swoje wyposażenie zarówno w kontekście przestrzeni, która jest przeznaczona dla gości, jak i zaplecza kuchennego. Są to bowiem dwa aspekty, od których zależy, czy dany lokal będzie dobrze funkcjonował i czy będzie w stanie zapewnić swoim gościom wysokiej jakości posiłki, a także miejsce, w którym będą mogli pysznie zjeść, napić się kawy oraz odpocząć po długim dniu pracy. Należy dobrać meble do charakteru danego pomieszczenia, pamiętając o kilku istotnych zasadach, dla przykładu: strefa przeznaczona dla gości powinna być urządzona w taki sposób, żeby zapewniać im komfort podczas spożywania posiłków. Kuchnia z kolei powinna wyróżniać się ergonomią, pozwalającą na sprawne i szybkie przygotowywanie wysokiej jakości potraw. Niezwykle ważne z perspektywy poprawnie działającego lokalu jest również utrzymanie wysokiego poziomu higieny oraz spełnienie wszystkich obecnie obowiązujących norm sanitarnych. Mając to na uwadze, trudno się dziwić, że obecnie przemysł gastronomiczny szeroko wykorzystuje meble wykonane ze stali nierdzewnej. Ich zalety idealnie bowiem sprawdzają się w tej branży. Po pierwsze – są one niezwykle trwałe i odporne na korozję. Po drugie – stal nierdzewna jest wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne i świetnie radzi sobie podczas pracy w ekstremalnych warunkach, czyli w dużej temperaturze czy w pomieszczeniach z wysoką wilgotnością – a takim miejscem jest przecież kuchnia. Po trzecie – dzięki swojej strukturze są bardzo łatwe w czyszczeniu. Brud i bakterie mają spory problem z osiadaniem na nieporowatej powierzchni stali nierdzewnej. To wszystko czyni z tych mebli idealny wybór do każdego lokalu gastronomicznego.

Jakie meble gastronomiczne powinny znaleźć się w lokalu?

W miejscach, takich jak restauracje, stołówki, bary czy puby występują różnego rodzaju meble gastronomiczne. Każde tego typu miejsce powinno zawierać szereg mebli, które pozwolą gościom na komfortowe spożywanie posiłków, na sprawną i co ważniejsze – szybką pracę. Do najważniejszych z nich należy zaliczyć:

  • stoły podwieszane (wyposażone w półki i szafki);
  • blaty;
  • stoły z płytami do krojenia;
  • podstawki pod piece;
  • meble do przygotowywania warzyw, mięs, ryb i innych produktów;
  • wózki transportowe;
  • umywalki i zlewozmywaki;
  • szafy;
  • okapy gastronomiczne;
  • regały;
  • płyty, witryny, bufety;
  • szafy chłodnicze;
  • stoły grzewcze.

Każdy profesjonalny lokal gastronomiczny powinien mieć w swoim zestawie większość z omawianych powyżej mebli. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na dwa aspekty. Po pierwsze – na materiał, z którego zostały wykonane; po drugie – na ich jakość. Na meblach gastronomicznych nie należy oszczędzać. To od nich w głównej mierze zależeć będzie sukces Twojego lokalu. Ponadto meble te powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, gdyż idealnie nadaje się ona właśnie do kuchni w restauracji, barze czy pubie.

Zalety mebli gastronomicznych wykonanych ze stali nierdzewnej

Meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej stanowią najlepsze rozwiązanie dla pomieszczeń, takich jak kuchnia czy sala jadalniana. Liczne cechy sprawiają, że lokale te mogą funkcjonować zgodnie z założeniami. Do najważniejszych zalet mebli wykonanych ze stali nierdzewnej należy zaliczyć:

  1. Odporność na wysokie temperatury – meble wykonane ze stali nierdzewnej świetnie radzą sobie z pracą w ekstremalnych warunkach, gdzie panują wysokie temperatury. Ze względu na swoje właściwości stal nierdzewna jest produktem niepalnym oraz nieodkształcającym się pod wpływem ciepła. Jej niewątpliwą zaletą jest również to, że równomiernie rozkłada ona ciepło po całej swojej powierzchni, więc ewentualne ryzyko poparzenia się jest znacznie mniejsze.
  2. Nadaje się do kontaktu z żywnością – stal nierdzewna jest produktem wysoce higienicznym, który można łatwo wyczyścić. Poza tym meble wykonane z tego materiału są neutralne, czyli nie mają żadnego negatywnego wpływu na żywność.
  3. Odporność na korozję – stal nierdzewna jest produktem całkowicie odpornym na zgubne działanie korozji, nie wchodzi ona bowiem w reakcje ze środkami chemicznymi czy kwasami, które mogłyby powodować jej powstanie.
  4. Wytrzymałość na uszkodzenia – stal nierdzewna jest również materiałem wytrzymałym na wszelkiego rodzaju usterki mechaniczne, do których często może dochodzić w środowisku gastronomicznym.

Na co zwrócić uwagę, wybierając meble gastronomiczne?

Zasadniczo wybór wyposażenia gastronomicznego powinien być podyktowany przede wszystkim specyfiką lokalu, jego wielkością, liczbą gości, którzy będą go odwiedzać, a także rodzajem potraw, jakie będą przygotowywane w lokalu. Jednakże istnieje kilka wspólnych kryteriów, które należy bezwzględnie wziąć pod uwagę:

  • Materiał, z jakiego wykonane zostało wyposażenie – za najlepsze meble do lokalu gastronomicznego uznaje się te ze stali nierdzewnej, gdyż są one odporne na zarysowania czy wgniecenia. Pomogą również w utrzymaniu czystości w Twoim lokalu, co z pewnością docenią także goście.
  • Funkcjonalność – kolejną istotną cechą jest funkcjonalność danego wyposażenia. Budowa mebli, ich rodzaj, sposób ustawienia – wszystko to ma duży wpływ na ergonomię, czyli na sprawności oraz jakości pracy w kuchni. Nie mniej istotna jest ona również dla gości. Sala jadalna powinna być przygotowana w taki sposób, żeby Twoi klienci mogli spożywać posiłki wygodnie i w spokoju. Siedzenia powinny być dopasowane do stołów, a jednocześnie wykonane z takich materiałów, które sprawiają, że goście będą mogli komfortowo przesiadywać na nich nawet podczas wielogodzinnych imprez i bankietów.
  • Estetyka – w porównaniu z pozostałymi dwoma punktami jest ona mniej ważna, ale nie można jej ignorować. Warto ją wziąć pod uwagę zwłaszcza w przypadku, kiedy zaplecze kuchenne jest dobrze widoczne z sali restauracyjnej, co często występuje w barach oraz kawiarniach. Konsumenci zwracają uwagę na stan lokalu. Brak odpowiedniej estetyki i higieny może odstraszyć klientów, co skutkuje oczywiście utratą potencjalnego zysku. Strefa jadalna także powinna być urządzona w odpowiedniej i spójnej stylistyce. Wystrój musi być harmonijny. Często jednak lokale patrzą na meble do jadalni pod kątem nie tyle ich funkcjonalności, co pod względem ceny. W rezultacie otrzymujemy swoisty miszmasz stylów, który niestety w żaden sposób nie przyciągnie klienta.

Meble gastronomiczne – podstawowe wyposażenie każdej kuchni

Widać z tego artykułu, że meble gastronomiczne są podstawowymi elementami wyposażenia profesjonalnej kuchni. Jednakże mogą one służyć pomocą i zapewniać wysoki komfort pracy tylko w sytuacji, kiedy spełnione są ku temu odpowiednie warunki. Dlatego meble te wykonywane są ze stali nierdzewnej, która idealnie sprawdza się w gastronomii. Nie ulega ona w żaden sposób działaniu korozji, jest odporna na trwałe zabrudzenia, przez co łatwo można ją umyć. Materiał ten po prostu bardzo dobrze wytrzymuje warunki, które panują w lokalach gastronomicznych.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Czy to akceptujesz? Czy to w porządku? TakNieWięcej informacji na temat plików cookie »