Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Do czego służą wózki kelnerskie?

25 Apr 2023

Sukces gastronomii jest zależny głównie od dwóch czynników: jakości serwowanych przez lokal posiłków oraz obsługi. W przypadku jedzenia najistotniejszymi kwestiami są: wiedza i talent kulinarny szefa kuchni i jego zespołu. W zakresie obsługi gości ważna jest nie tylko sama obsługa, ale również wykorzystywany sprzęt gastronomiczny. Każda profesjonalna restauracja, zwłaszcza taka, która w ciągu dnia musi obsłużyć dużą liczbę gości lub zadbać o imprezy, takie jak stypy, urodziny czy wesela, powinna być wyposażona w wózek gastronomiczny. Należy bowiem pamiętać, że w każdej restauracji, knajpie czy w każdym pubie klienci zwracają uwagę zarówno na jakość potraw, jak i na szybkość serwisu. Kelner musi więc zapewnić gościom najwyższe standardy obsługi, a jednocześnie być łącznikiem między kuchnią a jadalnią. Sukces każdej restauracji zależy nie tylko od kunsztu ekipy pracującej w kuchni, ale również od kelnerów. Jednocześnie należy pamiętać, że serwowanie dań, zbieranie pustych talerzy, zamówień, pilnowanie porządku na sali i dbanie o komfort gości przebywających w restauracji jest naprawdę ciężką pracą potrafiącą dać się we znaki zwłaszcza podczas większych imprez czy bankietów. Pracę znacznie ułatwia wózek kelnerski, dlatego powinien być on jednym z tych sprzętów, w który powinieneś zainwestować. W tym artykule zwracamy uwagę na to, jakie zalety tego sprzętu i dlaczego powinien on się znaleźć właśnie w Twoim lokalu.

Wózki kelnerskie – pomoc w pracy dla kucharzy i kelnerów

Praca w kuchni w sali restauracyjnej, zwłaszcza podczas większych imprez, takich jak wesela czy bankiety, to ciężka praca wymagająca aktywności na wielu różnych płaszczyznach. Kucharze muszą nieustannie przygotowywać kolejne potrawy, a kelnerzy dbać o to, żeby trafiały na stół z regularną częstotliwością, jednocześnie pilnując, by goście nie siedzieli przy brudnych i pustych talerzach. Właśnie w takich sytuacjach da się zauważyć, jak ważne jest odpowiednio dobrane i profesjonalne wyposażenie gastronomiczne. Wózek gastronomiczny znacznie zmniejsza bowiem liczbę potrzebnych kursów, które kelner musi wykonać z kuchni na salę i z powrotem. W rezultacie obsługa jest szybsza, sprawniejsza i bezpieczniejsza. Zarówno kelnerzy, jak i kucharze mają wtedy naprawdę sporo pracy.

Podstawowym zadaniem wózków kelnerskich jest ułatwienie zbierania z sali talerzy i sztućców, ale mają one jeszcze kilka innych zalet, na które warto zwrócić uwagę. Po pierwsze, wózek kelnerski zapewnia dodatkową powierzchnię roboczą, która może być z powodzeniem wykorzystana w kuchni. Często bowiem podczas dużego bankietu zdarza się, że miejsca na przygotowywanie kolejnych potraw zaczyna zwyczajnie brakować. Na szczęście wózki kelnerskie są stworzone w taki sposób, że bez większego problemu można je wykorzystać jako dodatkową powierzchnię roboczą i przygotować na nich kolejne posiłki.

Wiele z modeli wózków kelnerskich posiada w swoim wyposażeniu dodatkowe blaty, a także specjalne skrytki na narzędzia gastronomiczne, dzięki czemu możesz w nich przechowywać talerze, sztućce, szklanki czy składniki dań. W rezultacie wózek kelnerski pozwala na znacznie lepsze zagospodarowanie przestrzeni kuchennej, co ma olbrzymi wpływ na ergonomię pracy całego zespołu.

Nie bez znaczenia jest również zwrotność i mobilność gastronomicznych wózków. Wyposażone zostały w skrętne kółka, które ułatwiają manewrowanie nimi w kuchni lub sali jadalnej pełnej gości. Taki wózek może szybko i łatwo dostać się w praktycznie każde miejsce, nawet jeżeli mówimy o ciasnej sali bankietowej. Co więcej, koła zostały wykonane w taki sposób, że pozwalają na wykonywanie ostrych skrętów, nawet w momencie, kiedy wózek jest mocno obciążony. Do ich wykonania wykorzystuje się solidną gumę, która wpływa pozytywnie na amortyzację całego wózka, nie niszczy podłogi, a co najważniejsze – sprawia, że wózek podczas transportu jest bardzo cichy, nie przeszkadzając gościom.

Z punktu widzenia restauracji najważniejszą zaletą jest jednak nośność. Wózki gastronomiczne pozwalają na przewożenie naprawdę sporych ciężarów, dzięki czemu kelner może przewieźć na salę wiele potraw jednocześnie. Ponadto wózki restauracyjne wykonuje się ze stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję i wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne. Produkt ten powinien być również wyposażony w półki z podkładkami antywibracyjnymi. Niwelują one drgania podczas transportu po nierównej powierzchni, co znacznie zmniejsza ryzyko przewrócenia tacy z jedzeniem czy wylania napoju. Patrząc na te zalety, można wysunąć wniosek, że wózek gastronomiczny jest narzędziem absolutnie niezbędnym ułatwiającym pracę kucharzom i kelnerom.

Jakie czynniki wziąć pod uwagę przy zakupie wózka gastronomicznego?

Decydując się na zakup wózka gastronomicznego, warto wziąć pod uwagę kilka czynników, dzięki którym kupisz produkt idealny do Twojego lokalu:

  • Materiał – jest to zdecydowanie najważniejszy czynnik, którym powinieneś się kierować przy wyborze wózka gastronomicznego. Wysokiej jakości produkty wykonane są ze stali nierdzewnej i to właśnie w takie produkty powinieneś inwestować. Tańsze przyrządy często wykonane są z plastiku czy z tworzywa sztucznego. Nie są one natomiast odporne na temperaturę i łatwo można je uszkodzić. Z kolei wózek wykonany ze stali nierdzewnej jest wytrzymały i łatwy do utrzymania w czystości.
  • Sposób prowadzenia – należy pamiętać o tym, że wózek musi dać się dobrze prowadzić, gdyż będzie on wykorzystany do przemierzania olbrzymich odległości. Dlatego też niestabilny wózek ze słabymi kółkami nie będzie ułatwieniem, a raczej problemem dla obsługi.
  • Dodatkowe wyposażenie – wprawdzie nie jest ono konieczne, niemniej jednak warto zwrócić na nie uwagę. Dodatkowe podstawki i szuflady znacznie ułatwiają pracę i poprawiają jej ergonomię. Istotna jest także powierzchnia robocza wózka – musi on bowiem być w stanie przewozić wiele talerzy i duże naczynia.
  • Estetyka i cena – wózek ma nie tylko być przydatnym narzędziem, ale też musi się dobrze prezentować. W końcu będzie on wykorzystywany na sali jadalnej, a należy pamiętać, że goście często zwracają uwagę na nawet najdrobniejsze szczegóły. Cena również jest ważna, ale pamiętaj o tym, żeby wybierać wózki gastronomiczne od renomowanych producentów. Unikaj produktów budżetowych nie spełniających swojego zadania w należyty sposób. Jest to narzędzie, na którym niewątpliwie nie należy oszczędzać.

Dlaczego wózek transportowy jest niezbędny?

Taki wózek kelnerski to nieoceniona pomoc przede wszystkim podczas rozmaitych imprez okolicznościowych, które wymagają od kelnerów rozdysponowania na stole bardzo dużej ilości potraw i napojów w krótkim czasie. Przy okazji wszelkiego rodzaju bankietów kelnerzy są zobligowani, by nieustannie monitorować stół i ściągać z niego brudne i puste naczynia. Wózek gastronomiczny będzie udogodnieniem zarówno dla Twoich kelnerów, jak i kucharzy. Warto zdecydować się na zakup wózka gastronomicznego wysokiej jakości, który sprawi, że Twój lokal będzie funkcjonował wydajniej, szybciej i lepiej.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Czy to akceptujesz? Czy to w porządku? TakNieWięcej informacji na temat plików cookie »