Nie tylko w domach ilość produkowanych śmieci jest ogromna. Wiedzą coś na ten temat szczególnie właściciele lokali gastronomicznych. Każdego dnia obsługują oni wielu klientów. Aby przygotować dla nich posiłki, niezbędne są produkty spożywcze, pakowane w przeróżne opakowania. Do tego dochodzą odpady powstałe w procesie gotowania. Aby nieprzyjemny zapach z zaplecza lokalu nie przenosił się na główną salę, na której przebywają klienci, niezbędny jest odpowiednio dobrany kosz na śmieci. Liczy się nie tylko materiał, z którego został wyprodukowany, czy jego wielkość, ale również fakt, gdzie kosz na śmieci w kuchni ustawić. O tym, że powinien być solidny i pojemny wie każdy z nas. Zaraz jednak zgłębimy ten temat nieco bardziej.
Z czego wykonany jest kosz na śmieci do lokali gastronomicznych?
Podstawową cechą pojemnika na odpady w gastronomii jest szczelność. Materiał, z którego będzie wykonany nie może bowiem przepuszczać ani pochłaniać zapachów. Wielu producentów stawia więc na metal, przeważnie aluminium. Jest on nie tylko lekki, ale też odporny na różne niedogodne warunki atmosferyczne, a także na korozję. Nie powinno więc być problemu, jeśli kosz znajdowałby się nie w środku, a na zewnątrz lokalu. W XXLINOX stawiamy przede wszystkim na produkcję kosza na śmieci do gastronomii z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, mowa dokładnie o AISI 430. Natomiast elementy narożne powstają z tzw. kwasówki AISI 304. Dlaczego? Ponieważ są to miejsca najbardziej narażone na działanie środków chemicznych, a także organicznych. Wedle uznania możemy również wykonać cały kosz na śmieci właśnie ze stali o standardzie AISI 304. Warto wówczas wspomnieć o tym w zgłoszeniu zamówienia. Nasz firma działa na rynku od wielu lat. Jesteśmy przekonani co do doskonałej jakości naszych produktów. Aby przekonać o niej również Ciebie, oferujemy 2-letnią gwarancję na kosze na śmieci ze stali nierdzewnej.
Jakiej wielkości powinien być kosz na śmieci w gastronomii?
To bez wątpienia jeden z niezbędnych elementów wyposażenia lokalu gastronomicznego. Umożliwi zachowanie w kuchni czystości, porządku, odpowiedniego zapachu, segregowania śmieci. Warto zaopatrzyć się w minimum jeden do środka i minimum jeden na zewnątrz restauracji. Podstawowe pytanie brzmi, z jakiego kosza na śmieci do kuchni, korzysta się najlepiej? Przede wszystkim z takiego wysokiej jakości. Takiego, który spełnia wszelkie normy i który będzie mógł posłużyć przez dłuższy czas. Istotna jest również wielkość. Na rynku dostępnych jest wiele rozmiarów koszy, służących na odpadki w gastronomii. W dużych lokalach, które odwiedza wielu klientów, egzamin zdadzą ogromne pojemniki, nawet takie liczące sobie 100 litrów pojemności i więcej. Jednak w mniejszych lokalach o nieco mniejszym ruchu spiszą się średnie rozmiary. Mowa o 68 litrowych pojemnikach lub 80 litrowych. Jeśli natomiast te są za duże dla Twojego lokalu, odezwij się do nas. W XXLINOX oczekiwania i potrzeby klienta są dla nas kluczowe. Istnieje bowiem możliwość wyprodukowania dowolnego wymiaru śmietnika, który sprawdzi się w Twojej restauracji.
Jak odpowiednio dbać o kosz na śmieci ze stali nierdzewnej?
Jeśli chcesz przez długi czas cieszyć się bezproblemową eksploatacją kosza na śmieci wykonanego ze stali nierdzewnej, w gastronomii, pamiętaj o jego regularnym czyszczeniu i zabezpieczeniu. Jeżeli będziesz trzymał się tych kilku zasad, wszystko powinno być w porządku. Kluczowe jest, aby każdego dnia, pod koniec pracy oczyszczać go z zalegającego brudu czy osadu. Do czyszczenia używaj środków przeznaczonych stricte do stali nierdzewnej - to bardzo ważne. Na sam koniec użyj środków do konserwacji powierzchni ze stali nierdzewnej. Z całą pewnością nie używaj proszków czy mleczek ścierających, środków do srebra, wybielaczy itp. produktów. Pamiętaj, że mimo tego, że to kosz na śmieci, to powinien wyglądać on czysto i schludnie. Jeśli jesteś na etapie urządzania kuchni w lokalu gastronomicznym, być może przyda się Tobie również inny asortyment. Mowa o regałach ze stali nierdzewnej, czy półkach wiszących ze stali nierdzewnej. Z pewnością pomogą Tobie w dobrej organizacji tego miejsca.
Czytaj również: Akcesoria gastronomiczne