Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Jaki regał magazynowy do lokalu gastronomicznego wybrać?

10 Feb 2023
przez Administrator

Dobry lokal gastronomiczny zawsze chce się wyróżniać na tle konkurencji. Większość sili się na bardzo wymyślne dania, specjalność zakładu lub produkty, jakie trudno znaleźć w jakimkolwiek innym miejscu, czy w końcu część z nich stawia na intrygujący wystrój lub element zaskoczenia.

Nic z tego jednak nie zadziała, jak trzeba i nie przyciągnie tłumów gości, jeśli nie zacznie się od podstaw, czyli od właściwego i przede wszystkim profesjonalnego wyposażenia kuchni oraz zaplecza. Jednym z niezbędnych jego elementów jest regał magazynowygotowy lub zamawiany na wymiar u sprawdzonego producenta. Jak w takim razie dobrze zagospodarować przestrzeń z użyciem najlepszej klasy sprzętu i właściwie – po co to robić?

Meble w lokalu gastronomicznym – po co są potrzebne?

Zapewne, kiedy myślisz o lokalu gastronomicznym, w pierwszej kolejności przychodzi Ci do głowy ogromna kuchnia, w której znajdują się sterylne blaty robocze, ogromne patelnie i garnki, lodówki i chłodnie, kuchenki, piekarniki i niezliczone ilości palników. W tym gastronomicznym krajobrazie nie może jednak nigdy zabraknąć jeszcze jednego elementu, a mianowicie regałów magazynowych, których wymiary powinny być zawsze dopasowane do indywidualnych potrzeb i dostępnej powierzchni użytkowanego pomieszczenia. To na nich będą składowane nie tylko składniki i półprodukty, które mogą leżeć poza chłodniami i lodówkami, jak wszelkiej maści makarony i kasze, mąka, napoje, warzywa w większych ilościach, oleje czy przyprawy. Na półkach regałów powinno znaleźć się miejsce również dla zastawy stołowej, obrusów kładzionych na stół, zapasowych garnków oraz wszystkiego, co niezbędne w kuchni oraz w samym lokalu. Regały magazynowe wykonywane na wymiar będą niezbędnym wyposażeniem i sposobem na logiczne zagospodarowanie miejsca, umożliwiające utrzymanie go w należytym porządku oraz w czystości.

Jakie meble przydadzą się na wyposażeniu lokalu gastronomicznego?

Zdecydowanie najważniejszym elementami infrastruktury każdego szanującego się lokalu gastronomicznego są wspomniane wcześniej regały magazynowe na wymiar. W wielu przypadkach nie będą to jedynie zwykłe szafy do składowania przedmiotów czy zapasów do przygotowywania serwowanych dań, ale na przykład regały piekarnicze, przeznaczone do odłożenia przygotowanego do odpieku pieczywa. Równie istotne, szczególnie w przypadku restauracji o większej powierzchni, lokali będących częścią hoteli oraz w przypadku tradycyjnych jadłodajni, będą specjalne wózki kelnerskie, pomagające uporać się z większymi zamówieniami, dostarczeniem zamówionych dań pod konkretny numer pokoju lub do uporządkowania oddawanych samodzielnie przez klientów tac z talerzami po skończonym posiłku. Naturalnie należy zadbać także o odpowiednie doposażenie samej kuchni, decydując się na przykład na wygodne w użytkowaniu i bardzo praktyczne półki wiszące ze stali nierdzewnej, pozwalające mieć zawsze pod ręką wszystko to, czego kucharz potrzebuje najbardziej, jak choćby najczęściej wykorzystywane przyprawy. Listę wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego można oczywiście rozbudowywać niemal w nieskończoność. Warto jednak zawsze skupić się na najistotniejszych elementach.

Rodzaje regałów do lokalu gastronomicznego

Wśród najczęściej wybieranych regałów magazynowych wymienia się kilka podstawowych rodzajów. W pierwszej kolejności warto zadbać o zakup regałów ze stali nierdzewnej o wzmocnionym profilu i ilości półek oraz ich rozstawie dopasowanym do indywidualnych potrzeb lokalu. Powinny być to mocne, solidne meble, o półkach przeznaczonych do utrzymania znacznych ciężarów. Nawet jeśli pomieszczenie magazynowe nie jest szczególnie małe, warto zastanowić się nad regałami magazynowymi na wymiar, aby optymalnie wykorzystać całą dostępną przestrzeń. Równie chętnie wybieranymi regałami magazynowymi jest ich drugi rodzaj, czyli regały posadowione na kółkach, pozwalające na łatwy transport z miejsca na miejsce. Sprawdzają się one szczególnie w przypadku gromadzenia brudnych talerzy czy znoszenia z większych sal zastawy po skończonych posiłkach. To doskonała metoda na utrzymanie lokalu w czystości i zaprowadzenie porządku również w kuchni czy na zmywaku.

W jakie meble warto inwestować?

W gastronomii zdecydowanie nie ma miejsca na półśrodki i słabą jakość. Całe wyposażenie, na jakie się zdecydujesz, bezwzględnie powinno być najwyższej jakości, wykonane ze stali nierdzewnej. Tylko taki materiał zapewni sterylną czystość, jaka musi panować w lokalach tego typu, zajmujących się przygotowywaniem jedzenia oraz poddawanym częstym kontrolom Sanepidu.

Ważny jest jednak nie tylko sam materiał, z jakiego zostaną zrobione regały magazynowe na wymiar – równie ważna jest sama konstrukcja, udźwig, wzmocnienie profilu czy możliwość dopasowania mebla do potrzeb własnego lokalu i jego charakteru. Oczywiście w stałej ofercie najlepszych producentów znajdziesz kilka podstawowych modeli o różnej wysokości i szerokości, a także ilości półek, ale jedynie najlepsze firmy zagwarantują Ci idealne dopasowanie pod każdym możliwym względem. Wybierając infrastrukturę do zaplecza swojego lokalu, zwracaj uwagę przede wszystkim właśnie na aspekty czysto praktyczne, bo to dzięki nim pracownikom będzie każdego dnia łatwiej wykonywać swoje obowiązki. To z kolei będzie się przekładać nie tylko na ich większą efektywność w pracy, ale także na większe zaangażowanie, lepszy nastrój i sprawniejszą obsługę nawet większej ilości klientów.

Ile powinny kosztować dobre meble do lokalu gastronomicznego?

Dobrych mebli do wyposażenia gastronomii nigdy nie można traktować jedynie przez pryzmat ich ceny. Znacznie ważniejsze są inne ich cechy, których ostateczna cena powinna być jedynie odzwierciedleniem faktycznej wartości. Jeśli chodzi o regały magazynowe, cena ich będzie zawsze uzależniona od kilku czynników: materiału, zastosowanych technologii, wielkości, szerokości, ilości półek, możliwego udźwigu, ewentualnych udogodnień, jak opcja regulowanej wysokości składowania produktów, dodatkowe elementy konstrukcyjne, jak specjalne wzmocnienia. Oczywiście zawsze regały magazynowe na wymiar będą mieć wyższą cenę ze względu na indywidualne potraktowanie tematu. Nie oznacza to jednak, że nie są one warte uwagi. Pamiętaj, że wyposażenie swojego zaplecza przygotowujesz raz na bardzo długi okres, dlatego nawet kosztowniejsza inwestycja w dobrej jakości meble, idealnie dopasowane do potrzeb, to jedyne rozsądne rozwiązanie, na jaki powinieneś się zdecydować. Pamiętaj przy tym, że ceny produktów oferowanych bezpośrednio przez producenta zawsze będą atrakcyjniejsze od tych sprzedawanych w sklepach.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Czy to akceptujesz? Czy to w porządku? TakNieWięcej informacji na temat plików cookie »