Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Półki wiszące na ścianę - Jak je wykorzystać w gastronomii?

1 Mar 2023
przez Administrator

Gastronomia jest branżą, która daje nie tylko wiele ciekawych możliwości, jeżeli chodzi o prowadzenie swojego biznesu. W końcu będąc właścicielem restauracji, kawiarni lub innego punktu gastronomicznego, możesz samodzielnie decydować o tym, co chcesz serwować swoim gościom. Jednak nie zapominaj również o tym, iż jest to pewne zobowiązanie do tego, aby utrzymywać jak najwyższe standardy w prowadzonym przez siebie lokalu. Dlatego warto skupić się na jak najwyższej jakości wyposażeniu, które umiejętnie wykorzystasz do ergonomicznej organizacji przestrzeni.

Lepsza organizacja w gastronomii

Półki wiszące na ścianę, które są wykorzystywane w gastronomii, mają bardzo szerokie zastosowanie. Przede wszystkim pozwalają na zdecydowanie lepszą organizację całej przestrzeni. Ich największą zaletą jest to, że są bardzo uniwersalne. Mogą być wykorzystywane zarówno na otwartej kuchni, ale również sprawdzą się doskonale na zapleczu. Mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, co oczywiście wyjątkowo korzystnie wpływa na nośność takich mebli gastronomicznych.

Półki wiszące pozwalają na uporządkowanie przestrzeni w taki sposób, aby mieć wszystko pod ręką. Pozwalają nie tylko na przechowywanie różnych akcesoriów potrzebnych do przyrządzania potraw lub innych posiłków, ale nawet na organizację cięższych sprzętów. W ten sposób można bardzo szybko zyskać dostęp do wybranych elementów wyposażenia kuchni. A jak wiadomo, w branży gastronomicznej czas jest bardzo ważny. Dzięki lepszej organizacji można naprawdę szybko i sprawnie przyrządzać kolejne punkty z zamówienia.

Solidne wykonanie półek ściennych

Wiszące półki najczęściej wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Jest to w branży gastronomicznej niezwykle ważny aspekt. Dzięki temu przynajmniej można mieć pewność, iż nowoczesne półki wiszące są odporne na niesprzyjające czynniki. W lokalu gastronomicznym takich czynników jest bardzo dużo. Zalicza się do nich między innymi wysoka temperatura, silne detergenty przeznaczone do czyszczenia oraz dezynfekcji czy też narażenie na mechaniczne uszkodzenia podczas korzystania z różnych urządzeń kuchennych. Dlatego półki muszą być wyjątkowo solidne, a także odporne na zarysowania, powstawanie trwałych plam czy też inne uszczerbki. Dzięki takiej wytrzymałości półki wiszące na ścianę nie tylko zachowują nieskazitelny wygląd, co jest szczególnie ważne w przypadku otwartej kuchni, ale przede wszystkim doskonale spełniają swoje zadanie.

Półki ścienne do każdego lokalu gastronomicznego

Kolejną zaletą, jaką wyróżniają się praktyczne półki, które można zawiesić na ścianę, jest to, iż można wykorzystać je w dowolnym lokalu gastronomicznym. Jest to bardzo pomocne, ponieważ nie każdy musi dysponować wielką restauracją, którą łatwo wyposażyć w pełnowymiarowe meble w sposób profesjonalny, a także zgodny z zasadami higieny pracy.

Każda półka wisząca sprawdzi się zarówno w przytulnej kawiarni, prężnie rozwijającej się restauracji czy też w lokalnym bistro. W końcu w każdym z tych miejsc należy zorganizować praktyczną przestrzeń przeznaczoną do przyrządzania posiłków lub deserów czy też bufet. Półki wiszące na ścianę mogą być wykorzystane nie tylko do organizacji przyrządów kuchennych – doskonale sprawdzą się także przy projektowaniu restauracji w stylu industrialnym. Ponadto półki wiszące można również umieścić w innych lokalach, takich jak hotele czy też pensjonaty. Wtedy porządkowanie niezbędnych przedmiotów w takich obiektach będzie jeszcze łatwiejsze.

Organizacja przestrzeni przy pomocy półek wiszących

Zanim przejdziesz do planowania wystroju oraz organizacji przestrzeni w swoim lokalu gastronomicznym, dobrze jest dokładnie wiedzieć, jakie akcesoria oraz sprzęty musisz mieć w kuchni, na zapleczu, na otwartej sali, w której przyjmowani są goście, czy też na zmywaku. W ten sposób przekonasz się, ile wiszących półek jest potrzebne w jakich miejscach.

Kluczową kwestią jest między innymi dopasowanie rozmieszczenia wiszących półek na sprzęt na prąd. Ponieważ potrzebuje on zasilania, w ścianach pod półkami wiszącymi muszą być miejsca wytyczone na gniazdka elektryczne. Dopiero po ich rozplanowaniu będziemy mogli przejść do rozmieszczenia wszystkich mebli kuchennych.

Kolejnym krokiem jest zastanowienie się, co dokładnie chcesz przechowywać na półkach wiszących. Czy mają to być tylko urządzenia, czy może jednak naczynia lub produkty spożywcze? Na szczęście półki wiszące mają to do siebie, iż bardzo łatwo jest zmieniać aranżację na ich powierzchni, przez co w każdej chwili możesz wykonać drobne przeorganizowanie przestrzeni kuchennej, tak aby funkcjonowanie w Twoim lokalu gastronomicznym było jeszcze wygodniejsze.

Szeroki wybór wiszących półek

Mając na uwadze, iż półki wiszące ze stali nierdzewnej to jeden z kluczowych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, nie powinieneś zapominać o tym, że dostępne są ich różne rodzaje. Podstawowy podział dotyczy ilości półek, które zawiera jeden system. Do wyboru mamy pojedyncze, podwójne lub potrójne półki. Ponadto możesz dopasować półki wiszące pod względem rozmiaru: długości, szerokości, a także wysokości pomiędzy poszczególnymi piętrami.

Nie bez znaczenia jest także sposób montażu, który zapewnia stabilność półki na ścianie oraz jej nośność. Bardzo dużym powodzeniem cieszą się tzw. półki perforowane. Ze względu na szorstką, właśnie perforowaną powierzchnię półki wiszącej, możemy być pewni, że przedmioty, które chcemy ustawić na półce, nie będą się przesuwać lub ślizgać. Mając na uwadze tak szeroki wybór półek wiszących, bez najmniejszego problemu dopasujesz ich wymiary, a także ostateczny układ do swoich potrzeb. Możesz zdecydować się tylko na jeden rodzaj półek – ze stali nierdzewnej – ale też doskonale sprawdzi się kombinacja różnych typów: oprócz metalowych istnieją jeszcze półki drewniane czy nowoczesne półki szklane. Najważniejsze jest to, abyś zorganizował swoją przestrzeń w lokalu gastronomicznym tak, aby była zachowana ergonomia oraz funkcjonalność w czasie codziennej pracy. Wyjątkową zaletą półek wiszących jest prosty i minimalistyczny wygląd, który idealnie podkreśli styl industrialny.

Czytaj również: Akcesoria gastronomiczne

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Czy to akceptujesz? Czy to w porządku? TakNieWięcej informacji na temat plików cookie »