Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Umywalka gastronomiczna – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

10 Feb 2023
przez Administrator

W każdej szanującej się restauracji, niezależnie od jej wielkości, charakteru czy rodzaju serwowanych dań, nie może zabraknąć kilku podstawowych elementów wyposażenia. Pewne części infrastruktury są też wymagane prawnie, a pojawiające się od czasu do czasu kontrole Sanepidu dokładnie sprawdzają ich stan techniczny oraz stan utrzymania.

Choćby z tego powodu warto zainwestować jedynie w najlepszej jakości umywalki gastronomiczne, wykonane z materiałów gwarantujących ich wieloletnie użytkowanie oraz możliwość utrzymania ich w czystości bez najmniejszego problemu. Czy jednak idealne umywalki gastronomiczne istnieją i czym się kierować w ich wyborze?

Wybór odpowiedniego materiału to podstawa

To od rodzaju i jakości materiału, z jakiego wykonano zainstalowane u Ciebie umywalki gastronomiczne, będzie zależeć długość ich użytkowania oraz wszelkie aspekty praktyczne, wynikające z dokonanego wyboru. Wśród wszystkich dostępnych na rynku opcji zdecydowanie największą popularnością cieszą się elementy wyposażenia wykonane z wysokiej jakości, odpowiednio hartowanej stali nierdzewnej. Surowiec ten wykazuje znakomite właściwości chemiczne i mechaniczne – nie tylko nie reaguje z kwasami ani z olejami, ale także jest bardzo odporny na szorowanie, obijanie czy ścieranie. Łatwo utrzymać go w czystości, co ceni się szczególnie w przypadku tak specyficznych elementów wyposażenia kuchni.

Co więcej, umywalka gastronomiczna, wykonana z nierdzewnej stali, może być wyprodukowana przez doświadczoną firmę w dowolnym rozmiarze i formie, a to ze względu na uniwersalność surowca. Nie ma więc znaczenia, czy potrzebujesz wyposażyć szkolną stołówkę, mini-bar, pub czy salę weselną – u dobrego producenta zamówisz wszystko, czego potrzebujesz.

Dopasowanie do możliwości lokalu i logiczne zagospodarowanie przestrzeni

Bardzo ważne w wyborze umywalki gastronomicznej jest jej wpasowanie w przestrzeń zaplecza i kuchni. O ile zwykle umiejscowienie zaworów hydraulicznych oraz odpływu determinuje miejsce posadowienia tego elementu infrastruktury, tak wszystkie inne jego części możesz wybrać samodzielnie. Zadbaj, aby komora była odpowiedniej szerokości, długości i głębokości, ponieważ będzie to miało realny wpływ na sprawność mycia zastawy czy garnków niezbędnych do szykowania kolejnych potraw dla czekających na posiłek gości. Jeśli dysponujesz odpowiednią ilością miejsca, możesz zdecydować się na opcję umywalki dwukomorowej, pozwalającej na jeszcze lepszą organizację pracy. Poza głównym stanowiskiem do mycia naczyń powinieneś pomyśleć również nad drugą umywalką, mniejszą, przeznaczoną jedynie do mycia rąk przez personel.

Warto też, by w pobliżu umywalki gastronomicznej zlokalizować inne, niezbędne sprzęty. Najlepiej, jeśli do zlewozmywaka będzie swobodny dostęp – w ten sposób miejsce wykorzystasz na podjechanie specjalnym wózkiem kelnerskim, za pomocą którego zostaną wcześniej zebrane brudne naczynia. Tuż obok możesz mieć postawioną szafę czy regał, przeznaczony do składowania umytych i wysuszonych talerzy oraz sztućców. Zadbanie o takie podstawy znacznie ułatwia sprawne funkcjonowanie w przemysłowych kuchniach. Do podstaw należy dodać także odpowiednio dobraną i dopasowaną baterię gastronomiczną, umożliwiającą umycie nie tylko naczyń, ale również użytkowanego sprzętu czy dużych garnków.

Wielkość wyposażenia musisz dopasować nie tylko do rozmiaru pomieszczenia. Zastanawiając się nad zakupem koniecznie uwzględnij charakter swojego biznesu, ale także przeciętną liczbę odwiedzających lokal gości czy ilość zatrudnionych pracowników. Sprzęt nie może bowiem ograniczać ani utrudniać ich pracy, ani powodować opóźnień w wydawaniu zamawianych posiłków.

Jakie umywalki gastronomiczne warto wybrać?

Wybierając sprzęt do swojej gastronomii pamiętaj, że musi on spełniać bardzo konkretne wymogi oraz normy. O ile liczba umywalek gastronomicznych jest ściśle uzależniona od rodzaju działalności, tak ich rodzaj wybierasz już samodzielnie. Warto postawić na modele gwarantujące wieloletnie użytkowanie bez napraw czy wymian, a także zapewniające minimum zaangażowania w utrzymaniu ich w doskonałej czystości. Wybierając sprzęt dobrze jest udać się po ofertę do sprawdzonych, doświadczonych producentów, ponieważ to właśnie u nich można uzyskać dobre ceny oraz sprzęt spełniający wszelkie oczekiwania.

Czytaj również: Akcesoria gastronomiczne

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Czy to akceptujesz? Czy to w porządku? TakNieWięcej informacji na temat plików cookie »