Branża gastronomiczna jest jedną z najbardziej specyficznych i jednocześnie jedną z najbardziej wymagających, poddawanych częstym kontrolom ze względu na swój charakter. To właśnie w niej konieczne jest wykorzystywanie infrastruktury maksymalnie prostej oraz pozwalającej na łatwe utrzymanie w sterylnej czystości nawet przy silnych zabrudzeniach. To także branża, w której zastosowanie mają jedynie najmocniejsze materiały, wykazujące dużą odporność na bardzo różnego rodzaju czynniki.
Właśnie z tego powodu ogromnym powodzeniem cieszy się stal nierdzewna w gastronomii, z której produkowane są nie tylko meble magazynowe, ale przede wszystkim podstawowe wyposażenie kuchni. Czy jednak stal nierdzewna jest jedynym materiałem, jaki warto rozpatrywać w tej kwestii? Czy ma jedynie same zalety, a może ma też wady, o których mało się mówi?
Szerokie zastosowanie stali nierdzewnej w gastronomii
Stal nierdzewna od lat jest w branży gastronomicznej jednym z najbardziej uniwersalnych materiałów. Właściwości chemiczne i mechaniczne pozwalają na zastosowanie stali nierdzewnej w gastronomii w praktycznie każdym aspekcie. Wykonuje się z niej przede wszystkim profesjonalne wyposażenie, a więc blaty robocze, ale i urządzenia, jak piece i kuchenki gastronomiczne, krajalnice, chłodnie, lodówki, regały, szafki i półki. To bardzo często również materiał, z jakiego wykonuje się większych rozmiarów garnki oraz patelnie, ale również pojemniki do przechowywania żywności, także te do ciągłego podgrzewania w kuchniach oferujących jedzenie na wagę czy w stołówkach i tace, czy specjalne wózki kelnerskie.
Właściciele lokali gastronomicznych wychodzą zresztą z trafnego założenia, że jeśli jakiś element wyposażenia lokalu lub jego zaplecza jest wykonany właśnie ze stali nierdzewnej, będzie to rozsądny zakup na kolejne, długie lata pracy.
Wady i zalety stali nierdzewnej w gastronomii
Zastosowanie stali nierdzewnej w gastronomii jest obecnie bardzo powszechne, a to ze względu na jej bardzo długą listę zalet. W pierwszej kolejności wymienia się zawsze ogromną wytrzymałość materiałową tego surowca, w tym odporność na uszkodzenia mechaniczne, na ścieranie, wysokie i niskie temperatury. O meblach i sprzęcie wykonanym ze stali nierdzewnej mówi się powszechnie jak o rzeczach praktycznie niezniszczalnych, ponieważ nawet podczas długiego użytkowania nie zmieniają swoich właściwości ani się nie odkształcają. Są też bardzo łatwe w utrzymaniu w idealnej czystości, gwarantują więc zawsze najwyższą jakość serwowanych potraw. Co więcej, nie rdzewieją, dlatego są zakupem długoterminowym. Materiał ten jest odporny również na zgniatanie, z tego względu poza wykonywaniem z niego sprzętów i wyposażenia, produkuje się także wygodne i praktyczne regały o dużym udźwigu. Stal nierdzewna również doskonale utrzymuje ciepło, dlatego doskonale sprawdza się jako materiał na pojemniki, podtrzymujące niewielkim kosztem ciepło przygotowanych potraw.
Jak widać, w kwestii wad i zalet stali nierdzewnej w gastronomii, ilość tych drugich znacznie przeważa nad pierwszymi. Jedyną z nich, jaka nasuwa się na myśl, jest stosunkowo duża waga przedmiotów wykonanych ze stali nierdzewnej. Przez to tace czy naczynia wykonane z tego materiału są dość nieporęczne i należy korzystać z nich z należytą uwagą.
Jak wybrać odpowiednie meble ze stali nierdzewnej do swojej gastronomii?
Wiesz już, że zastosowanie stali nierdzewnej w gastronomii jest właściwie nieograniczone. Wybierając wyposażenie do własnego lokalu zawsze musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach, takich jak sprawdzenie jakości materiału, szczególnie jeśli cena produktów wydaje się zbyt atrakcyjna do oferty. Jeśli infrastruktura ma być wykorzystana w miejscu przygotowywania różnych dań, stal nierdzewna, z jakiej będzie wykonana, musi mieć odpowiednie atesty i certyfikaty jakościowe. W zależności od rynku, na jaki będziesz dobierać sprzęt, musisz uwzględnić przepisy zawarte w polskiej normie PN i jednocześnie europejskiej normie EN 10088, niemieckiej normie DIN, amerykańskiej normie AISI lub rosyjskiej normie GOST.
Równie ważny jest stop stali nierdzewnej, przeznaczonej do gastronomii. Musi być on zawsze odpowiednio dopasowany do rodzaju sprzętu, jakiemu jest przeznaczony. Wybierając meble musisz zwrócić uwagę też na kilka innych, istotnych rzeczy, jak sposób wykończenia, technologie hartowania stali użytej do stworzenia zamawianych produktów, precyzja w obróbce materiału oraz jakość i estetyka wykonanych połączeń. Jedynie najlepsi producenci tego rodzaju wyposażenia będą w stanie przygotować meble oraz dodatki do gastronomii spełniające wszystkie najważniejsze normy, a także klienckie kryteria i wymagania.