Formularz oferty

Proszę wypełnić poniższy formularz
Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3
Produkt 4
Produkt 5
Produkt 6
Produkt 7
Produkt 8
Produkt 9
Produkt 10
Pola oznaczone * są wymagane.
  • Lorem ipsum

Jak wysoko powiesić półkę?

1 Mar 2023
przez Administrator

Urządzając lokal gastronomiczny, musisz wziąć pod uwagę to, aby takie miejsce było nie tylko schludne i wyróżniające się wysoką estetyką, ale również w pełni funkcjonalne. Dlatego niezwykle istotnym aspektem jest nie tylko to, na jakie zdecydujesz się meble i dodatki gastronomiczne, ale także w jaki sposób je zamontujesz. Jeżeli właśnie jesteś na takim etapie, to zapewne chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób rozmieścić półki na ścianie, aby z nich korzystać w wygodny sposób. Oczywiście ostatecznie to Ty masz wpływ na wysokość i rozstawienie półek ściennych, jednak warto skorzystać z ogólnych porad, które pozwolą Ci na lepszą organizację lokalu gastronomicznego.

Półki ścienne – zastosowanie

W każdym lokalu gastronomicznym powinny znajdować się elementy związane z dogodnym przechowywaniem różnych produktów, akcesoriów oraz sprzętu kuchennego. Jednym z takich elementów wyposażenia jest półka ścienna. Jej największą zaletą jest to, że uzyskujesz łatwy dostęp do potrzebnych rzeczy.

Na pewno zaskakującym faktem jest to, iż mogą one znajdować się praktycznie w całym lokalu gastronomicznym, a nie tylko w kuchni lub na zapleczu. Bardzo często właściciele lokali korzystają z nich także przy bufecie w otwartej kawiarni bądź restauracji. Dzięki temu mogą na nich eksponować produkty, które mogą być widoczne dla gości. Jednak rzeczywiście w dużej mierze takie półki ścienne doskonale organizują przestrzeń w miejscach, w których zajmujesz się przyrządzaniem konkretnych posiłków czy też musisz mieć pod ręką konkretne naczynia bądź akcesoria.

Półki ścienne – rodzaje

Chcąc się przekonać o tym, jakie rodzaje półek ściennych możesz zamontować w swoim lokalu gastronomicznym, warto poszukać mebli wykonanych ze stali nierdzewnej. To właśnie one zapewniają niesamowitą trwałość, a także odporność na wiele niekorzystnych czynników. Takie półki wiszące znajdziesz w sklepie internetowym xxlinox.pl. Do wyboru masz między innymi półki, które są pełne lub perforowane.

Takie wiszące meble składają się również z określonej ilości powierzchni nośnej. Może to być tylko jedna półka, ale także konstrukcja składająca się z trzech półek, które możesz zamontować na dwóch konsolach. Wybierając poszczególne modele, możesz zdecydować się na półki o konkretnej długości, szerokości i głębokości. Warto wcześniej się zastanowić, co dokładnie chcesz na nich przechowywać, dzięki czemu o wiele łatwiej dopasujesz ich konkretne parametry do potrzeb lokalu.

Montaż półek – wysokość

Gdy planujesz zawiesić półkę w swoim lokalu gastronomicznym, to zapewne chcesz się dowiedzieć nie tylko, jak to zrobić, ale również na jakiej wysokości powinna się znajdować. Tutaj najważniejsze jest to, aby było to jak najbardziej dopasowane do Twoich potrzeb. Oznacza to, że półki ścienne powinny być łatwo dostępne dla Ciebie i Twoich pracowników. Nie mogą kolidować z innymi meblami, które znajdują się na wyposażeniu kuchni lub innego pomieszczenia. Nie mogą one być zawieszone zbyt wysoko, ponieważ to zdecydowanie utrudnia codzienne funkcjonowanie.

Przyjmuje się, że wieszanie półek ściennych na wysokości minimum ok. 50 cm powyżej blatu roboczego jest optymalne. Wtedy półka nie będzie kolidować z kuchenką, zlewozmywakiem czy po prostu powierzchnią, na której będą przygotowywane posiłki, a równocześnie będzie na wyciągnięcie ręki. Swobodne korzystanie z półek bez konieczności korzystania z drabinki lub innego podwyższenia jest równie ważne, co brak kolizji z innymi przedmiotami.

Rozmieszczenie półek a aranżacja wnętrza

Gdy już wiesz, na jakiej wysokości najlepiej zawiesić półkę ścienną w swoim lokalu gastronomicznym, kolejnym krokiem będzie zaplanowanie wszystkich mebli. Zanim zdecydujesz się na to, aby rozmieścić półki na ścianie, dobrze jest zaplanować dokładnie, co ma się na nich znajdować. Oczywiście jest to zmienny czynnik, ponieważ prowadzenie lokalu gastronomicznego jest dość dynamicznym procesem. Jednak to jest kolejna zaleta półek ściennych, iż można je z łatwością w każdej chwili przeorganizować.

Gdy masz już listę rzeczy, które chcesz umieścić na półkach, powinieneś dopasować do nich ich wymiary, a także konkretny rodzaj materiału wykonania.

Na koniec zostaje rozmieszczenie ich w przestrzeni Twojego lokalu gastronomicznego. Zaplanuj, czy potrzebujesz taką ścienną półkę w miejscu, w którym zmywasz naczynia, przygotowujesz posiłki, czy też przechowujesz produkty i naczynia. Lepiej jest się zdecydować na większą ilość półek i swobodniejsze organizowanie swojej przestrzeni do pracy, niż później cierpieć z powodu braku wystarczającego miejsca.

Wyjątkowość półek ściennych do lokalu gastronomicznego

Wspomniane półki ścienne do lokalu gastronomicznego mają bardzo wiele zalet. Oprócz tego, iż są wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej, to dodatkowo cechują się industrialnym wyglądem. W ten sposób świetnie sprawdzą się nie tylko na zapleczu, ale również w otwartej dla klientów przestrzeni restauracji lub kawiarni.

Półki ścienne wykazują się doskonałą odpornością na wilgoć, a także na detergenty przeznaczone do mycia i dezynfekcji. Ponieważ wyróżniają się one bardzo wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne takie jak zarysowania czy też odkształcenia, intensywne użytkowanie takich półek nie spowoduje, że będą one wyglądały na wyeksploatowane.

Kolejnym walorem wspomnianych półek jest to, iż są one odporne na bardzo duże obciążenia. Dlatego możesz na nich z powodzeniem przechowywać naprawdę ciężkie sprzęty kuchenne, nie martwiąc się o bezpieczeństwo każdej osoby przebywającej w pobliżu.

Wysokość montażu półek ściennych – podsumowanie

Mając na uwadze wszystkie pomocne wskazówki, na pewno będzie Ci zdecydowanie łatwiej zorganizować swoją przestrzeń w lokalu gastronomicznym. Jest to bardzo ważne, ponieważ taki czynnik ma bardzo duży wpływ na bezpieczeństwo miejsca pracy, a także Twoją efektywność w czasie codziennego funkcjonowania. Im bardziej uda Ci się uporządkować Twoje miejsce pracy, tym będzie ona dla Ciebie większą przyjemnością, a także możliwością dalszego rozwoju w swojej branży.

Czytaj również: Półki wiszące na ścianę - Jak je wykorzystać w gastronomii?

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Czy to akceptujesz? Czy to w porządku? TakNieWięcej informacji na temat plików cookie »